Juha Rundgren (V) Foto: Camilla Olsson SR

"Landstinget måste ha bättre kontroll"

Landstinget Västmanland är dålig på upphandling och behöver ha bättre kontroll. Det tycker vänsterpartisten och oppositionsrådet Juha Rundgren utifrån en granskning som SVT:s Tvärsnytt gjort av privata vårdbolag.

Granskningen visar att ägarna till Grindberga vårdcentral i Arboga plockat ut 37 miljoner kronor i vinst på tio år.

Landstinget måste därför bli bättre på upphandling, säger Juha Rundgren från Vänsterpartiet.

– Vi har 33 vårdcentraler i länet och 20 av dem är i privat drift och det kan vi inte göra så mycket åt, men då måste vi bli bra upphandlare och framförallt ha riktigt bra kontroll och uppföljningar vilket vi uppenbarligen inte har eftersom det finns möjlighet till såna här vinstmarginaler, säger Juha Rundgren till P4 Västmanland.

Vart skulle gränsen gå?

– Det vet jag inte och det finns väl ingen vetenskaplig procentsats som säger var gränsen går, men vad jag vet i vanlig normal affärsverksamhet kan 8-10 procent vara en rimlig vinstmarginal. Men TV tog fram fakta från Arboga för ett par år sedan och där var det 40 procents vinstmarginal, och då är det ju upphandlaren som begått misstag.

– Vi vet ju vad aktiebolag går ut på, nämligen att få avkastning för insatt kapital och det gäller alla aktiebolag, säger Juha Rundgren.

– Vi måste ha bra kontroll och upphandlingssystem som inte lämnar sådana här luckor, och det här har vi från oppositionen krävt i ett par, tre års tid nu och den styrande majoriteten har röstat ned de förslagen.

– Torsten Källberg bland andra, säger att det inte behövs för att om inte patienten är nöjd så får den byta vårdcentral, och det är ju en märklig hållning av en finansiär som enligt hälso- och sjukvårdslagen är ansvarig för hälso- och sjukvården och lägger ansvaret på patienten, säger Juha Rundgren till P4 Västmanland.

Torsten Källberg är landstingsråd och folkpartist.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".