"Personalen informerades efter förra hiss-olyckan"

Redan 2001 inträffade en hissolycka i Västerås Stadshus. Den gången informerades de anställda i Stadshuset om hur man skulle åka i hissen, enligt fastighetsdirektören. 

Hissolyckan i Västerås Stadshus för en månad sedan, när en 58-årig kvinna klämdes så svårt att hon senare avled av sina skador, var inte den första i sitt slag.

Redan sommaren 2001 inträffade en identisk olycka i en hiss i Stadshuset. Då skadades en man i ryggen.

Efter den olyckan informerades de anställda i Västerås Stadshus om hur man skulle åka i hissen. Det berättar tillförordnade fastighetsdirektören Kerstin Enéus, som idag har ett övergripande ansvar för hissarna i Västerås Stadshus.

Den hiss som den 58-åriga kvinnan klämdes i har bara en dörr in, och inuti är den ungefär en gånger en meter till ytan. Dit in backade kvinnan med en stor grön returpappers-cointainer i plast, startade hissen från plan två och började åka ner mot källarplanet.

Men något gick snett; containern fastnade på något sätt och följde med upp och trycktes samtidigt in i mellangärdet på kvinnan.

Hissen gick långsammare men stannade inte, berättar en man anställd i samma hus för P4 Västmanland.

I den här och alla andra hissar i Stadshuset sitter det idag en skylt att hissen bara får användas för persontransporter.

Polisen utreder nu om någon är ansvarig för att den 58-åriga kvinnan klämdes till döds i hissen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".