Tranor får ryggsäck med GPS

Tranor ska förses med ryggsäckar som innehåller GPS-sändare. Det är Viltskadecenter i Riddarhyttan som vill göra det för att undersöka hur man förebygger skador på grödor.

Viltskadecenter har sökt om tillstånd av Djurförsöksetiska nämnden att göra detta. Nämnden anser att fåglarna inte tar skada av detta.

Tanken är att man då ska kunna studera fåglarnas beteende och på så vis få veta hur man bäst ska förebygga skador på grödor.

Man kommer att fånga tranungarna strax innan de är flygfärdiga. Ungarna fångas genom att man helt enkelt springer ikapp dem.

För att minimera stress sätter man på fågeln en svart tyghuva. Sedan monterar man på GPS-mottagaren, som väger som mest 105 gram. Det kan sättas i relation till tranans vikt som ligger på mellan fyra och sex kilo.

Sändaren monteras sedan som en liten ryggsäck som sätts fast med hjälp av en elastisk sele runt kroppen.

Fåglarna hanteras i högst 30 minuter och släpps sedan vid häckplatsen.

De senaste åren har antalet tranor ökat och skador på grödor som fåglarna orsakar är ett växande ekonomiskt problem. Projektet är en uppföljning på tidigare projekt och ska pågå från juli i år till 2013.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".