Förändrad sjukhuskamp i Fagersta

Samordningsgruppen Rädda Bergslagssjukhuset finns inte mer. Igår beslutade ett 70-tal personer ur allmänheten i Fagersta att gruppen ska bli mindre - 6 personer istället för 10 - och numera kallas Sjukvårdsbevakarna, som en följd av besparingarna inom hälso- och sjukvården i norra länet.

Ingrid Brockman, som fortsätter även i den nya gruppen, säger att man nu har en annan inriktning.

- Tidigare var vi ju till för att rädda vårat sjukhus, och nu ska vi bevaka hur det här kommer att drabba patienterna i norra länsdelen, säger Ingrid Brockman.

Samordningsgruppen Rädda Bergslagsjukhuset startade i augusti 2000, och har bland annat varit pådrivande för att sjukhuset skulle bolagiseras och räddas kvar på det sättet. Sjukhuset blev ett bolag i januari 2002, men fler besparingar skulle följa och den första februari i år lades dess akut ner och igår, den första mars, var det dags att släcka lamporna på operation för gott. Idag är Bergslagsjukhuset ett sjukhus med familjeläkarverksamhet, och nu öppnar Sjukvårdsbevakarna sina ögon och öron.

- Ja, vi kommer att bevaka hur landstinget sköter det här med hemsjukvården och patienternas säkerhet och granska om patienterna far illa och se till att det här fungerar verkligen, och framföra klagomålen direkt till landstinget, säger Ingrid Brockman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".