Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
norberg

Delade meningar om medeltidsmuseum

Publicerat fredag 11 juni 2010 kl 10.27
Järn framställt i Nya Lapphyttan i Norberg.

Socialdemokraterna i Norberg föreslår en satsning på ett medeltidsmuseum i kommunen. Men oppositionen är mer eller mindre rasande över förslaget.

Socialdemokraten Åsa Eriksson är ledamot i kommunstyrelsens arbetsutskott.

Hon tror att ett museum av den här typen är viktig för Norberg.

– Vi tror att det finns ett riksintresse i att se vilken betydelse malmbrytningen har haft och vi vill att fler ska få möjlighet att ta del av det, säger Åsa Eriksson.

– I det här förslaget som nu en bred grupp lagt fram till kultur- och fritidsnämnden så fortsätter man att utveckla nya Lapphyttan som ett utomhusmuseum, men man kompletterar med en byggnad så vi kan visa originalfilm från gamla Lapphyttan.

– Jag vill betona att den här arbetsgruppen varit bred med representanter både från opposition och majoritet, Folkpartiet har haft en representant i gruppen, Mälardalens Högskola har varit med samt företagare och så vidare, säger Åsa Eriksson.

Det här är en satsning på 13 miljoner kronor, men Åsa Eriksson betonar att kommunen själv inte kan ta hela kostnaden, en betydande del måste komma från andra finansiärer.

Christer Filipsson, gruppledare för Folkpartiet i Norberg och ledare för Norbergsalliansen är helt emot planerna.

– Det var först förra veckan jag fick information om att det fanns ett förslag. Givetvis finns det många bra förslag i Norberg som man vill satsa på, men det jag förvånas över är att vi politiker allmänt och även Socialdemokraterna lagt fast att det överordnade målet för kommunen är att vi år 2015 ska ha 6.500 invånare och i det arbetet har det aldrig förut kommit någon diskussion. 

– Jag kan inte se att ett museum passar in i det arbetet eftersom alla de här satsningarna som ska göras för att nå dit måste vara målinriktade, säger Christer Filipsson (FP).

Han avslutar med att säga.

– Det här kan inte vara annat en ett förslag som drivits fram av tjänstemän inom kultur- och fritidsnämnden. Vi visste ingenting om det här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".