S-ombudsman Joakim Johansson är självkritisk.

MP har flest unga - S är äldre

De flesta partier i Västmanland har få unga på sina listor till kommunalvalet i höst. Det enda parti som har många unga kandidater är Miljöpartiet. Allra lägst andel unga har Socialdemokraterna, visar en undersökning som Statistiska centralbyrån, SCB, gjort för Sveriges Radio.

Bara fem av 100 socialdemokratiska kandidater är under 30 år. Det är något som det egna ungdomsförbundet SSU har kritiserat. 

Joakim Johansson, ombudsman för Socialdemokraterna i Västmanland är självkritisk. 

– Det är något vi tagit till oss och kommer att jobba med för att förbättra. Socialdemokraterna har alltid haft starkt ungdomsfokus, däremot har formerna har förändrats på senare år. Där har vi brustit i att hitta bra sätt att kommunicera med unga, säger Joakim Johansson. 

– Men ambitionerna har alltid varit att fylla på med en yngre generation. Vi måste få in nya idéer och nya tankar som unga människor representerar. 

Bara fem procent av de nominerade på Socialdemokraternas valsedlar i kommunalvalet i länet är alltså under 30 år. Det kan jämföras med att nästan 20 procent av Sveriges befolkning är i den åldern. 

Även de andra partierna har få representanter från den här åldersgruppen på sina listor. De flesta ligger under tio procent unga, även om moderaterna ligger något över. Miljöpartiet har däremot en stor andel unga. 22 procent av deras kandidater är under 30 år. 

– Jag tror att det har att göra med att unga förstår att klimat- och miljöfrågorna är så pass viktiga, och att Miljöpartiet är det parti som lyfter de här frågorna allra främst, säger Johannes Wretljung Person från Miljöpartiet i Västerås.

Samlad rapportering

Parti och ålder - alla siffor (pdf)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".