Knarksmugglingen i länet befaras öka

Om två månader kommer narkotika-smugglingen att öka i Västmanland, menar anställda på Tullverket.

Tullstationerna i Västerås - som också sköter om kontrollerna i Köping och på Västerås flygplats - stängs den tredje maj. Orsaken är att Tullverket måste spara pengar. 

- Gränsskyddet i Västerås kommer att försvinna. Det kommer inte att finnas någon tull kvar i Västerås som sköter om Västerås och Köping och Västerås flygplats, säger Eva Ryd, som är tullinspektör i Västerås,

- All kontroll kommer att skötas från Arlanda eller Stockholm. Hur mycket kontroll de kommer att hinna med. Hur mycket kontroll de kommer att hinna med och hur mycket de kommer att hinna med och åka till Västerås och Köping, det vet jag inte. Jag tror inte att det blir mycket!

Eva Ryd är helt övertygad om att smugglingen av narkotika kommer att öka när tullen läggs ner.

- Risken är väldigt liten att åka dit för någonting, så det tror jag kommer att märkas. Som mamma till två tonåringar så tycker jag det är hemskt! Jag tycker inte att det känns bra, säger Eva Ryd till P4 Västmanland.

Den kristdemokratiske EU-parlamentarikern Lennart Sacrédius besökte Västerås-tullen idag.

Han menar att nedläggningen av tullen i Västerås och Köping  också är en EU-fråga.

-  Stängningen av tullstationerna i Västerås och Köping är ett allvarligt hot mot säkerheten och tryggheten för människorna i Västmanland men också i hela Mälardalen.

- Men det är också en EU-fråga, eftersom man här skapar en öppen gräns när vi måste ha ett starkt gränsskydd för hela Europeiska Unionen, säger Sacrédius.

- Och då måste Sverige ta sitt ansvar i det sammanhanget, likaväl som vi ställer krav på de baltiska staterna eller Polen eller andra nya medlemmar i EU från den första maj, säger Lennart Sacrédius till P4 Västmanland.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".