Minister kovänder om gymnasiet

Utbildningsminister Thomas Östros har gjort en kovändning; tidigare ville han avskaffa gymnasiets individuella program, förkortat IV, men nu vill han behålla det. I Dagens Nyheter idag säger han att han vill utveckla IV till en form av förberedande år - ett preparandår - inför studier på gymnasiets nationella program.

Thomas Östros kommer med ett utspel i diskussionerna om en ny gymnasieskola. Utspelet innebär att Östros närmar sig de borgerliga i frågan om hur samhället ska göra med elever som inte är behöriga till gymnasiet, det vill säga inte har godkänt i ett eller flera av kärnämnena svenska, engelska och matematik. Ska dessa elever kunna antas preliminärt till gymnasiet och kunna läsa in behörigheten parallellt med studierna på ett nationellt program, det som brukar kallas Västeråsmodellen och tar sig i uttryck i Priv?

Ja, säger socialdemokraterna och vänsterpartiet. Nej, eleverna ska vara behöriga från början, säger de borgerliga.

Östros säger inte nej till Priv, men öppnar alltså för att behörigheten ska kunna läsas in före gymnasiet på det individuella programmet.

På IV i Västerås går idag ett 100-tal av stadens cirka 5 000 gymnasieelever.

IV kan redan idag vara förberedande för nationella program men behöver inte vara det, men nu vill Östros reglera antalet undervisningstimmar och garantera en viss mängd lärarledda lektioner på IV och alltså utveckla det till ett preparandår. Miljöpartiet uppfattar utspelet som en invit att komma överens.
 
Ordföranden för utbildningsnämnden i Västerås socialdemokraten Anneli Lahti tror inte på ett preparandår om man har gått ut nian med underkänt i ett eller flera kärnämnen.

- Därför att jag tror att de här eleverna är så pass ... antingen kan de ha stora sociala problem eller så har de inlärningsproblem, och då blir det ju inte lättare. IV idag är ju ett preparandår, för det är ju fyraårigt om man inte går in på ett nationellt program, säger Anneli Lahti.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".