västerås

Lars Kallsäby: "Ingen ska känna sig kränkt"

När ProAros i Västerås nu vill öka andelen behöriga förskollärare, skickas barnskötare med lång yrkeserfarenhet in i vikariepoolen. Det får personalen att känna sig kränkt, enligt Birgitta Ögren-Lundgren på Kommunal.

– Ingen av våra medarbetare ska behöva känna sig kränkt, det är absolut ett grundkrav, säger Lars Kallsäby, centerpartistiskt kommunalråd och ordförande i ProAros.

– Vi hade ett väldigt bra möte igår där jag och styrelsen fått ett brev från Kommunal, och det har vi besvarat och jag vill nog påstå att vi har gått de till mötes.

Enligt Lars Kallsäby går man nu igenom en förändring där det kommer en ny förskolelag, förskolan kommer att bli en skolform och det kommer att ställas krav på att det finns pedagogisk utbildad personal.

– Vi vill börja i tid, vi har som målsättning i Västerås att ha 75 procent förskollärare och 25 procent barnskötare och det är inte fråga om att plocka bort en hel yrkesgrupp, säger han.

Det här är ju ändå personer som trots lägre formell utbildning har lång yrkeserfarenhet, kan inte det väga upp?

– Absolut, och därför är det viktigt för mig och hela styrelsen att yrkesgruppen behövs också. Det brev vi skrev och som vi tar till oss är att man naturligtvis vid alla förändringar göra en ordentlig risk- och konsekvensanalys, och det gör vi nu, säger Lars Kallsäby till P4 Västmanland.

Kan detta inte lösas med naturlig avgång?

– Då skulle det här ta alldeles för lång tid, då skulle vi riskera att kanske hamna i att få en lagstiftning på oss och hamna i dramatik.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".