Sala kräver lägre kostnader för kollektivtrafiken

Kollektivtrafken är dyr för Sala kommun, som betalar tre och en halv gånger mer för kollektivtrafiken än Heby kommun. Nu kräver Salas kommunalråd att Västmanlands Lokaltrafik ändrar systemet.

Sala kommun, som till ytan är lika stor som grannkommunen Heby, har nästan tre gånger så höga kostnader för kollektivtrafiken än Heby.

Medan Sala i år räknar med en kostnad på nästan nio miljoner kronor betalar Heby bara 2,5 miljoner. Och medan Heby under de senaste åren byggt ut sin trafik kan Sala inte dra på sig ännu högre kostnader genom liknande åtgärder.

I stället har Salas kommunalråd Carola Gunnarsson begärt att Västmanlands Lokaltrafik, VL - som ägs av länets samtliga kommuner och landstinget - ska presentera ett bättre och rättvisare sätt att fördela kostnaderna mellan kommunerna.

För idag tycker inte Gunnarsson att kommunerna kan påverka sina kostnader för kollektivtrafiken.

- Vill man spara så hjälper det inte att lägga ner några linjer, säger hon.

VL har bolagsstämma om en månad, och då hoppas hon att få en ordentlig diskussion om kostnadsfördelningen.

Dessutom vill hon diskutera vilka linjer som ska vara lokala och vilka som skall betraktas som regionala. På de regionala linjerna betalar landstinget 80 procent av underskotten, medan kommunen i vilken linjen går får 20 procent av underskottet att täcka.

Men vilka som är vad är man inte överens om idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista