Lotten Eriksson och Lena Lagerström. Foto: Camilla Olsson/SR Västmanland.

Barnahus möter barn som far illa

Förra året gjordes drygt 4 400 anmälningar i Västmanland till Socialtjänsten om barn som for illa. Anmälningarna underlättades av Barnahus Västmanland där myndigheter samarbetar för att göra det bättre för barn som upplevt svåra saker.

Lotten Eriksson är polis och arbetar som projektledare på Barnahus Västmanland. Barn undrar ofta varför hon inte har uniform på sig i sitt arbete.

- Den frågan får vi många gånger, varför vi inte har poliskläder på oss och om vi har fångat några bovar. Då får man förklara att det finns poliser som jobbar med barn, säger hon.

Polisen arbetar tillsammans med åklagare, socialtjänst, läkare, barn- och ungdomspsykiatri för barnens bästa på Barnahus Västmanland.

Lena Lagerström, projektledare på Barnahus Västmanland, säger att barn som kommer hit först kan känna en oro för att berätta vad de har varit med om. Men ofta känns det bra efteråt.

Susanne Holmsten har skrivit rapporten "Det viktigaste är att bli trodd när nåt är jobbigt". Där har hon intervjuat ett av barnen som har fått hjälp på Barnahus:

"Om man berättar en jobbig sak som har hänt en och så är det ingen som tror en så kan man känna att man inte blir hörd eller att ingen bryr sig. Då är det väldigt viktigt att man tror på vad någon säger när något är jobbigt".

"Det kändes bra att jag hade fått fram det. Det jag var mest rädd för var att ingen skulle tro på det. Men det gjorde alla".

Om projektet Barnahus Västmanland blir en permanent verksamhet är inte klart än. Kommuner och andra inblandade ska besluta det inom kort. I september kommer Lena Lagerström och Lotten Eriksson slutgiltigt att få veta om Barnahus blir kvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".