Ökad främlingsfientlighet i Västerås

Främlingsfientligheten ökar i Västerås, enligt en undersökning som Västerås stad har gjort i tolv skolor. 

Elever har fått svara på en mängd olika frågor, bland annat om det finns tendenser till främlingfientlighet på skolan. På nästan alla skolor har andelen elever som svarat ja på den frågan ökat jämfört med tidigare år.

På St:Illianskolan, till exempel, svarade 42 procent av eleverna i åttonde klass att det förekommer tendenser till främlingsfientlighet på skolan. Det är nästan dubbelt så många som för två år sedan.

- Jag tror att det kan stämma faktiskt, men vi har ganska många invandrare också, säger Lina Lagerberg, som går i nian på skolan.

Hon tycker också att det finns tendenser till främlingsfientlighet.

- Ja, överallt i skolan sitter folk i grupper - syrianerna här, araberna där och svenskarna här.

Men niondeklassaren Tobias Eriksson är tveksam till att grupperna också är fientliga.

- Jag vet inte, men det kan nog också stämma. Man håller sig nog oftast till sina kompisar, och oftast syrianer med syrianer och så vidare, säger han.

Socialdemokraten Roberto Lezama sitter i både Barn- och ungdomsnämnden och kommunfullmäktige i Västerås. Det här är vad han tror att politikerna kan göra för att minska främlingsfientligheten.

– För det första måste vi kunna öka delaktigheten hos människor som kommer från andra länder och delaktigheten i skolan. Många föräldrar som kommer från andra länder är inte lika delaktiga som svenska föräldrar i själva skolan, och det gör naturligtvis att möjligheten att kunna träffa andra föräldrar och även andra barn minskar och då ökar fördomarna i det här sammanhanget, säger han.

– Det som vi kan göra att nå dessa grupper med information och integration. Integration är en samhällsfråga; alla måste bli engagerade, alla ska integreras med varandra. Det måste vi insistera på och försöka säga vid varenda möte, säger Roberto Lezama till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".