SJ svarar på förbud mot ensambemanning på tåg

SJ anser att Arbetsmiljöverket gick för långt när det beslutade att förbjuda ensambemanning på Reginatågen.

Det händer, ibland dagligdags, att SJ kör Reginatåg med enbart lokföraren ombord, och det har väckt stark facklig kritik. Facket vände sig förra året till Arbetsmiljöverket som i december förbjöd ensambemanning på Reginatågen, som används i Bergslagen, Mälardalen och Västsverige. Verket ansåg att det var en fråga om både arbetsmiljö och säkerhet, inte minst genom den stress det kan skapa hos en lokförare att veta att han eller hon är ensamt ansvarig ombord.

SJ överklagade beslutet till regeringen och motiverar nu varför.

SJ anser för det första att det här inte är någon säkerhetsfråga utan enbart en fråga om arbetsmiljö, och att det sedan Arbetsmiljöverket fattade sitt beslut har tagit fram instruktioner för lokförarens ansvar och arbetsuppgifter. De arbetsuppgifter som föraren har enligt instruktionerna är enligt SJ ”väl avvägda och innebär en fullt rimlig arbetsbelastning för föraren”.

Arbetsmiljöverket tar enligt SJ upp flera situationer som normalt inte inträffar och SJ skriver att lokförarna är både särskilt uttagna och utbildade. SJ anser för övrigt att Arbetsmiljöverket bara har behörighet att uttala i arbetsmiljöfrågor, och inte också i service- och trafiksäkerhetsfrågor.

Nu får verket utreda frågan på nytt och komma med ett yttrande till regeringen, som avgör saken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista