Militär lär ungdomar samarbeta

Ett 30-tal elever från Surahammar, Fagersta och Norberg har under veckan befunnit sig vid S1:s regemente utanför Enköping. Syftet är att de ska lära sig att samarbeta. 

Meningen är att eleverna ska lära sig att samarbeta bättre genom olika praktiska övningar - till exempel genom att bygga vindskydd av granris.

Eleverna får under veckan också göra upp eld, laga mat och orientera sig fram i totalt mörker. På så sätt lär de sig att kommunicera bättre och att fungera i grupp.

Trots vissa betänkligheter så var det faktiskt skönt att komma ut i naturen, säger en av ungdomarna som P4 Västmanland talat med:

- När man väl får komma ut så blir det rätt så kul, men det är lite kallt på nätterna!

Gruppen består av högstadieungdomar med bland annat ADHD och DAMP.

Behovet av särskilt stöd för elever med den här typen av problem är extra viktigt i det samhälle vi lever i just nu, enligt Björn Malmeström från regementet S 1,  en av de ansvariga under veckan.

- Tyvärr är det ett hårt klimat idag i samhället. Man lär sig på ett destruktivt sätt att stöta bort varandra och döma någon, istället för att hjälpa och samarbeta, säger Björn Malmeström till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista