1 av 2
Statsminister Fredrik Reinfeldt tror att det kommer att bli arbetskraftsbrist när ungdomsarbetslösheten minskar. Foto: Camilla Olsson/SR Västmanland.
2 av 2
Gabriel Wikström (S) och Roger Haddad (FP)

Efter ungdomsarbetslöshet: arbetskraftsbrist

Ungdomsarbetslösheten i Västerås är bland de högsta i Europa. Det menar Socialdemokraterna i Västerås. Statsminister Fredrik Reinfeldt ser ungdomsarbetslösheten som ett stort problem men talar också om en kommande arbetskraftsbrist.

Idag besökte statsministern Västerås. Han anser att ungdomsarbetslösheten är ett stort problem men han vill också tala om arbetskraftsbrist:

- Våra prognoser på några års sikt visar att från det läge vi nu är snarare går mot arbetskraftsbrist i flera delar av ekonomin.

Men när arbetskraftsbristen kommer att infalla vill inte statsministern säga. Däremot talar han gärna om vad regeringen har gjort för unga och för att minska deras arbetslöshet:

- Vi har halverat arbetsgivaravgiften för de som är under 26 år, vi jobbar mycket med praktikplatser, vi har en arbetsförmedling som är inriktad på att få unga att visa upp sig, vi tittar på lärlingssystem.

Han fortsätter:

- Det här är några exempel på vad vi har gjort och vad vi gör och vad vi också vill göra med av.

Socialdemokraterna har en del liknande förslag om hur ungdomsarbetslösheten ska minska. I en rapport som Socialdemokraterna i Västerås presenterade idag om ungas framtid, vill partiet bland annat ha lärlingsplatser till långtidsarbetslösa ungdomar, traineeprogram för ungdomar som väljer välfärdssektorn och fler sommarjobb till gymnasieungdomar i Västerås.

Statsministern vet inte när ungdomsarbetslösheten kan minska men säger att eftefrågan i ekonomin är stark och att det påverkar.

- Det är ett Europa och en värld som drabbades hårt av en finanskris och det ledde till att ekonomierna krympte. De flesta andra länderna har svårare att komma ur denna kris men Sverige kom ut ganska starkt som det nu ser ut.

- Det i sin tur leder till ökad efterfrågan. Det är viktigt stöd för våra ambitioner att sänka trösklar för yngre att komma in.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".