Landstinget glömde riskbedömning vid omorganisation vid Bergslagssjukhuset

Landstinget gjorde fel i omorganisationen på Bergslagssjukhuset i Fagersta. Det har Arbetsmiljöinspektionen kommit fram till.

Ett 30-tal sjuksköterskor måste sluta på Bergslagssjukhuset, och i stället börja arbeta på avdelningar i Västerås. Det landstinget framför allt har missat är att göra en riskbedömning av sjuksköterskornas nya situation. Riskbedömning betyder i det här fallet att man försöker förutsäga vilka komsekvenserna kommer att bli för arbetsmiljön, både för de som måste byta arbetsplats och börja pendla till Västerås, och för de som redan jobbar där och snart kommer få nya arbetskamrater. För det är viktigt att de sjuksköterskor som måste pendla till Västerås, eller redan har börjat göra det, känner sig välkomna, säger Lena Elofsson på Arbetsmiljöinspektionen. För de är en riskgrupp för sjukskrivningari framtiden, säger hon, och det är viktigt att se till så att de verkligen får en bra arbetssituation i framtiden.

I sitt inspektionsmeddelande till landstinget kräver Lena Elofsson en riskbedömning och arbetsplan på de nya avdelningarna, om vilka åtgärder man tänker vidta på både kort och lång sikt, och det får de två veckor på sig att göra.

Cecilia Westermark är en av sjuksköterskorna som snart kommer att börja jobba i Västerås, och hon är glad över att arbetsmiljöinspektionen ställer krav.

-Det är på nåt vis bekräftelse på att det vi har slagits om har blivit rätt, säger hon till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".