Ohly gästade Fagersta

Det var en avspänd Lars Ohly som besökte vänsterpartiets Västmanlandsdistrikts årskonferens i Fagersta på lördagen.
Detta trots den senaste tidens spänningar inom partiet.

Lars Ohly valdes till partiledare för två veckor sedan, och redan innan utnämningen var partiet splittrat i vad som i svenska medier kallats ”förnyare” och ”traditionalister”.
Västmanlandsdistriktet, där Fagerstas kommunalråd Stig Henriksson är mest framträdande, anses höra till förnyarfalangen, tillsammans med Bohuslän och Dalarna, medan Lars Ohly kallar sig själv kommunist och ses som traditionalist.
När Ohly utsågs till partiledare den 20 februari varnade Stig Henriksson för ”nykommunism”, och sa till P4 Västmanland att ”entusiasmen varierade” inför det faktum att Ohly blivit vald.
Nästan samtliga av vänsterpartiets distrikt håller sina årskonferenser just nu, under mars månad.
Men att Lars Ohly skulle ha valt att besöka just Fagersta, det har inget med några åsiktsskillnader inom partiet att göra, försäkrar han.
- Nej, det har ingenting med det att göra. Jag menar att det här distriktet är lika förnyande som andra distrikt inom vänsterpartiet. Det var råkade vara den konferens som kom först i tid efter kongressen, säger han till P4 Västmanland.

Hur upplever du stämningen nu inom vänsterpartiet?
- Jag tycker den är ganska bra, men det finns en oro, en oro som ska tas på allvar. Vi är ett parti med många åsiktsskillnader, men vi kommer varken att vara ett slutet eller ett tandlöst parti, säger Lars Ohly.
Stig Henriksson var utomlands med familjen och kunde inte vara med på årskonferensen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".