Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Protester mot vajerräcken

Vägverkets planer på att sätta upp vajerräcken på riksväg 66 mellan Virsbo och Fagersta möts av starka protester.

I byarna Vretarne, Bodarne, Åvestbo och Brandbo - som ligger längs med vägen - har befolkningen skrivit på protestlistor.

De protesterande menar att kulturlandskapet klyvs mitt i tu. Dessutom innebär räckena att man tvingas till långa omvägar på nyanlagda sidovägar, samtidigt som det kommer att bli övergångsställen - trots att det är en 110-väg.

Det är orimligt att sätta dit vajerräcken på en väg som går genom bebygda trakter, anser flera av de byalag som nu protesterar mot Vägverkets planer.

Många gårdar kommer att få helt nya utfarter, och på en sträcka  - mellan avtaget till Trummelsberg och upp förbi Bodarne till avtaget mot Folkhyttan - tvingas Vägverket bygga en parallell sidoväg för att klara på- och avfarterna till 66:an.

Samtidigt blir en rad båtplatser nere vid sjön Åmänningen avskurna från sommarstugeområdet på andra sidan vägen.

Visserligen har Vägverket sagt att man medger övergångsställen där, men med tanke på att högsta tillåtna hastighet sommartid är 110 upplevs det som farligt att försöka ta sig över vägen till fots.

Om man väljer att ta bilen eller traktorn ner till båten får man räkna med en omväg på upp emot två kilometer.

Åvestbo är den enda byn på sträckan som har en väg vid sidan av 66:an som alternativ att ta sig till Fagersta.

Krav på sänkt hastighet på delar av den aktuella sträckan har hitills bemötts med tystnad.

Vägverket arbetar just nu med en arbetsplan som gäller sträckan Vretarne till Fagersta, medan man är klar att börja sätta upp de trafiksäkerhetshöjande räckena från Ramnäs och norrut senare i vår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".