Myggpengar till nedre Dalälven

Miljöminister Kjell Larsson lovar ställa upp med två miljoner kronor till myggbekämpning i nedre Dalälvsområdet, alltså hälften av de pengar man där har väntat sig från EU, men resten ställer Heby och Sandvikens kommuner upp med. Det blev klart vid ett möte i Stockholm idag mellan miljöministern och representanter för Heby och Sandvikens kommuner och länsstyrelsen i Västmanlands och Gävleborgs län.
Larsson tycker att det är viktigt att det blir ett gemensamt engagemang från staten och kommunerna nu när det inte blir några pengar från EU. Men trots uppgörelsen kan landshövding Mats Svegfors inte lova att det blir en myggfri sommar i nedre Dalälvsområdet, utan vad staten kan säga är att vi tar detta på allvar; vi skjuter till pengar, forskningsprojekten kan fortsätta, vi kan göra en ordentlig utvärdering inför framtiden om hur man ska kunna komma tillrätta med problemet. Samtidigt är omfattningen av åtgärderna så pass stora att det inte bara ger kunskaper utan också kommer att leda till en ordentlig myggbekämpning, men det är ju inte en totalbekämpning av de stora kläckningsområden som finns, så ingen kan lova en myggfri sommar, säger Svegfors.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista