Elever ska få lektioner på företagen

I höst flyttar Kantzowska gymnasiet ut ännu mer av industriprogrammet till företagen. Till höstterminen ska inte bara den praktiska undervisningen skötas ute på industrierna, utan även undervisningen i teoretiska ämnen.

Kantzowska gymnasiet i Hallstahammar och Surahammar flyttar till höstterminen ut ännu mer av industriprogrammet till företagen.

Redan i dag hålls den praktiska undervisningen - med maskiner och liknande -  ute på industrierna. I framtiden gäller det också teoretiska ämnen, som svenska och engelska.

Det finns flera fördelar med det, enligt Åsa Eriksson, som är projektledare för samverkan mellan skola och arbetsliv på Kantzowska gymnasiet.

- Det blir lättare att lära sig yrkesengelska, till exempel att göra en manual för en maskin. Samma sak inom matematik och samhällskunskap; där kan man använda dem som arbetar på industrin., säger Åsa Eriksson.

Kantzowska gymnasiet samarbetar med tretton olika industrier i Hallstahammar och Surahammar: Calsesco Foil, Componenta, Finnveden Bulten, Fundia Bright Bar, Intra Mölntorp, Kanthal, Monoflex, Surahammars Bruk, TPC, Uponor Wirsbo och Wirsbo Stålrör.

Från och med höstterminen så kommer eleverna i den nya årskursen att tillbringa fyra skoldagar i veckan på industrierna. Lärarna i till exempel svenska och engelska kommer då att åka ut till eleverna.

En dag i veckan viks även i fortsättningen för undervisning på skolan, med ämnen som musik och idrott.

För en utomstående betraktare så kan det här se ut som en återgång till det gamla lärlingssystemet, i och med att eleverna tillbringar allt mindre tid i skolan.

Men Åsa Eriksson håller inte riktigt med.

-  Både och. De gamla industriskolorna fungerade väldigt bra, och det tycker jag att vi ska använda i dag. Samtidigt är det inte en återgång, för eleverna på industriprogrammet i dag får högskolebehöriget och kan studera vidare om de vill, det vill vi inte ta ifrån dem, säger Åsa Eriksson till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista