Bristen på deltidsbrandmän i Arboga kan försena ny organisation

I Arboga är det svårigheter med att få tag på tillräckligt med deltidsbrandmän till den nya planerade organisationen med en gemensam räddningstjänst i Köping, Arboga och Kungsör. Det, och andra saker i den nya organisationen som ännu inte är klara, gör att Tage Andersson, räddningschef i Arboga, menar att den nya organisationen inte kommer att hinna införas första april, som det är tänkt.

Två gånger har man annonserat efter deltidsbrandmän i Arboga, men fortfarande finns för få sökande, och nu ska man annonsera en tredje gång, enligt Tage Andersson.

Den nya organisationen, Västra Mälardalens Räddningstjänstförbund, med en gemensam räddningstjänst för Köping, Arboga och Kungsör, betyder för Arbogas del att tio heltidstjänster tas bort, men samtidigt att tolv nya deltidsbrandmän måste rekryteras. Det måste vara personer som bor och arbetar nära brandstationen, och har bra fysik, och det har alltså varit svårt att få tag på tillräckligt många. Idag finns ett 20-tal ansökningar inne, av dem tror Tage Andersson att man kommer att kunna anställa högst 6-8 stycken.

Det politiska beslutet om räddnignstjänstförbundet fattades i december förra året, då beslutades att organisationen skulle sjösättas den första april. Men Tage Andersson menar att det är mycket som ännu inte är klart i den nya organisationen, och att det skulle ha behövts mer tid att införa den.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista