Unga dricker tre liter ren alkohol om året

Ungdomar i 15-årsåldern i mellersta Sverige dricker i genomsnitt något mindre än ungdomar i hela landet.

Det visar en sammanställning av de senaste tre årens undersökningar av hur landets niondeklassare använder droger, uppger Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN.

- Min tolkning är helt klart att ju mer lättillgänglig spriten är och ju mer positiva föräldrarna är till att ungdomarna dricker desto mer dricker man, säger Berndt Pettersson, CAN:s ombud i Västmanlands län.

Sammanställningen speglar hur niondeklassare dricker i sex regioner i Sverige.

Här i mellersta Sverige dricker pojkarna i nian drygt 3 liter ren alkohol om året i genomsnitt, och flickorna nära 3. Det är strax under riksgenomsnittet.

Över det och allra mest dricker niorna i Skåne; pojkarna i snitt drygt 5 liter ren alkohol om året och flickorna nära 4.

Där visar sig också mer än var tionde förälder ge sina 15-åringar sprit - här bara ungefär hälften så många.

Samtidigt visar sammanställningen att ungdomarna i mellersta och norra Sverige dricker mest hembränt av alla, även om det bara är snäppet mer än rikgenomsnittets 3 liter av den varan per år.

Å andra sidan dricker de i Skåne mer smuggelsprit, och det kommenterar Berndt Pettersson så här:

- Ja, det är ju så här att ungdomar - det här är ju årskurs nio - de tar den alkohol de får tag på lättast, och genom att det är ganska lätt att få tag på smuggelsprit i södra Sverige minskar hembränt, så jag tror att det finns ett samband där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".