Jordbruksministern besökte länet idag och bemötte kritik

Jordbruksminister Anne Christine Nykvist, på besök i Västmanland idag, fick ta emot kritik för EU:s nya jordbruksreform.

Enligt ett EU-förslag ska reglerna för lantbruket förändras från och med nästa år.

Då förvandlas jordbruksstöden till frikopplade gårdsstöd, och bönderna ska få stöd efter hur stor areal de har, oberoende av produktionens inriktning eller omfattning - avsett om de odlar något. 

Men det finns en oro att de nya reglerna ska leda till att det öppna landskapet försvinner, eftersom det är risk det blir färre kor som går ute och betar.

- Vi är rädda för att fler lägger av med prouktionen och låter åkrarna ligger i träda, och då blir det inga spannmålsfält . Då blir det bara fält som slås en gång per år, säger Sture Johansson, vice ordförande för LRF i Västmanland.

Men ministern delar inte LRF:s farhågor. Hon tror att det förslag som läggs går att förena med öppna landskap.

- Vi har gjort ett antal analysen för att se hur den här reformen slår. Vi har gjort en avvägning som innebär att det blir ersättningar till dem som håller djur. För det är alldeles riktigt; vi behöver de betande djuren för att hålla landskapet öppet, säger jordbruksminister Anne Christine Nykvist till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".