Kommunalråd kräver bättre samarbete av landsting

Kommunalråden Kent Persson i Norberg och Ulf Berg i Avesta - den ena vänsterpartist och den andre moderat - gör nu ett gemensamt utspel för att folket i ”gränslandet” ska få en bra sjukvård. De menar att landstingen måste samarbeta bättre.

Landstingen i Västmanland och Dalarna måste samarbeta för att klara en bra sjukvård för folket i ”gränslandet”, skriver kommunalråden i Norberg och Avesta i en gemensam debattartikel.

De konstaterar med beklagande vad som nu händer med sjukvården på Bergslagssjukhuset i Fagersta, och ser med oro på sjukvårdsdebatten i Dalarna. Där riskerar bland annat sjukhuset i Avesta att förlora sin akutmottagning.

”Vår uppfattning är att det måste till länsövergripande samverkan för att vi på sikt skall komma tillrätta med de ekonomiska utmaningar vi står inför”, skriver de båda kommunalråden i en debattartikel som gått ut till all media i området.

”Vi har svårt att förstå att länsgränsen skall utgöra skäl från att avhålla sig från att ge människorna en god och trygg sjukvård. Det skall inte vara nödvändigt att ändra på grundlagen för att förmå kommuner, landsting och staten att samarbeta.”

”Behovet av trygghet inom sjukvården måste uppfyllas snarast. Vi är beredda att medverka så att en process kommer till stånd där landstingsledningarna i de båda länen förutsättningslöst arbetar fram ett förslag på hur den framtida sjukvården i södra Dalarna och Norra Västmanland skall se ut.”

Det skriver alltså kommunalråden Kent Persson i Norberg och Ulf Berg i Avesta i en gemensam debattartikel, och vill alltså göra ännu ett försök att få till stånd ett bättre samarbete mellan landstingen.

Det är fjärde gången på tio år som liknande försök har gjorts, men de tre föregående har havererat på grund av åsiktsslitningar mellan de båda landstingen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".