Ökat spelmissbruk i länet

Västmanlänningarna spelar mest i landet, men många spelar bort hus och hem. Nu söker fler och fler anhöriga - framför allt i Västerås och Köping - hjälp.

Västmanlänningarna spelar mest i hela landet, visar siffror från Svenska Spel.

I genomsnitt spelade västmanlänningarna för drygt 2 500 kronor per person förra året. Det är en ökning med 5,2 procent jämfört med förra mätningen år 2002.

Siffrorna tyder på ett utbrett spelmissbruk i länet.

Före detta spelmissbrukare tror att det framför allt är Jack Vegas-maskinerna som har lett till att spelmissbruket ökat.

En spelmissbrukare kan ha skulder upp till flera miljoner, och missbruket ökar - framför allt bland ungdomar och invandrare.

- Många utav mina kompisar har spelat bort hus och hem och allting, säger ”Tony”, som menar att han själv mest spelar för skojs skull, till P4 Västmanland.

Spelmissbruk klassas inte som en sjukdom och därför är det många som inte får hjälp. Kommunerna är inte villiga att ställa upp med pengar till dyr privat vård.

Staten, genom Svenska Spel, tjänar miljarder på att svenskarna spelar, men man är inte villig att ta hand om dem som fastnar i ett spelmissbruk.

Än så länge finns bara ett privat behandlingshem för spelmissbrukare, i Kolmården utanför Norrköping.

Föreståndaren Roger Törn,säger till P4 Västmanland att han har märkt av att antalet spelmissbrukare i Västmanland har ökat.

Detta på grund av att allt fler anhöriga till spelmissbrukare i  länet, framför allt i Västerås och Köping, ringer till behandlingshennet och ber om hjälp.

- De har upptäckt samma dag att de äger ingenting. De har fått tag på något bankpapper där de ser att hela huset är intecknat, att barnens bankkonton är tömda.

- Då är det katastrof för de anhöriga. De vet inte vad de ska göra, säger Roger Törn till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista