Många länsbor tvingas ta farväl av sin husläkare

Ett stort vårdbolag tar över flera av de privata familjeläkar-mottagningarna i Västmanland. Eventuellt blir bara två kvar i nuvarande regi. ”Uppenbart att vården kommer att bli sämre”, säger en läkare vars mottagning tas över av den nya entreprenören.

Många västmanlänningar kan tvingas att säga adjö till sin husläkare.

Orsaken är att en ny entreprenör tar över flera av de privata familjeläkar-mottagningarna den 1 juli.

Enligt en upphandling gjord av landstinget ska ett stort vårdbolag ta över minst sex - kanske upp till 14 - av de privata mottagningarna i länet. I så fall blir det bara två kvar som drivs som de gör idag.

Jonas Sjögreen, familjeläkare på en av de mottagningar  som ska tas över av en ny entreprenör, menar att familjeläkarverksamheten i Västmanland nu befinner sig i kris.

Han menar att det blir mycket svårt att ta över verksamheten, eftersom den kännedom läkarna på mottagningarna har om patienterna har byggts upp under lång tid.

- Jag har patienter som jag har känt i 24 år!

- Det är väldigt svårt att förstå att någon skulle tro att det här skulle göra vården bättre, när det är så uppenbart att det här gör att vården kommer att bli sämre, säger Sjögreen till P4 Västmanland.

16 av familjeläkarmottagningarna i Västmanland drivs av privata entreprenörer åt landstinget. Nu har landstinget alltså gjort en upphandling för de här mottagningarna, med resultat att sex av dem som nu bedriver vården förlorat upphandlingen.

På ytterligare åtta mottagningar är det ännu inte klart om de nuvarande entreprenörerna får vara kvar.

Enligt Jonas Sjögreen hade landstinget inte behövt göra någon upphandling.

Han menar att det går att göra undantag från Lagen om offentlig upphandling när det gäller personliga relationer inom vården som byggts upp under lång tid.

Han förutsätter att landstingsledningens beslut kommer att överklagas.

Jonas Sjögreen är mycket upprörd över hur upphandlingen utfallit:

- Det visar på hur inkompetent landstingsledningen sköter sjukvården, och primärvården i synnerhet!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".