Landstinget svarar på kritik om nya familjeläkare

Landstinget är skyldigt att upphandla, det säger biträdande landstingsdirektör Lena Burström som svar på kritiken mot landstingets upphandling av den privata delen av familjeläkarverksamheten i länet. Enligt Lena Burström kräver lagstiftnignen att upphandlingen görs.

Landstinget har gjort en upphandling där nya entreprenörer från den 1 juli tar över minst sex, kanske upp till 14 av de privata familjeläkarmottagningarna i länet. Sex av dem som nu bedriver vård förlorade upphandlingen, och på ytterligare åtta mottagningar är det ännu inte klart om de nuvarande entreprenörerna får vara kvar.

- Jag reagerade direkt, för jag vill ha kvar min läkare. Jag har haft min läkare sedan -86-87 och vill inte byta läkare, säger Lisa Dahlström, patient på Eriksborgspraktiken i Västerås, en av de familjeläkarmottagningar där en ny entreprenör ska ta över verksamheten.

Familjeläkaren Jonas Sjögreen på Prima familjeläkarmottagning i Västerås menar att landstinget inte skulle ha behövt göra någon upphandling, att det går att göra undantag för verksamhet som gäller personliga relationer inom vården som byggts upp under lång tid.

Men biträdande landstingsdirektör Lena Burström menar att lagstiftningen tvingar landstinget att upphandla.

- Vi har anlitat mycken juridisk expertis för att ta reda på om vi måste upphandla eller inte, och vi har från ett flertal fått samma tydliga besked att landstinget är skyldigt att upphandla, säger Lena Burström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".