Väntad förlust för Köpings kommunala bostadsbolag

Kommunala Köpings Bostadsbolag gjorde en förlust på 11 miljoner förra året, men räknar med att kunna vända till ett plusresultat redan i år.

- Det är det sämsta resultatet som bolaget har presterat på jättelänge, men det har ju sin förklaring i den här rivningen som vi nu genomför på Nygård, säger bolagets VD Anders Nordqvist om förra årets resultat.

Det är sammanlagt nästan 100 lägenheter som Köpings Bostadsbolag river, efter det ska området rustas och fräschas upp, bland annat med nya parkområden. Kostnaden blir totalt omkring 17 miljoner kronor, men Anders Nordqvist menar att det är en engångskostnad och att det redan i år kommer att bli ett plusresultat igen, eftersom bolaget slipper betala för uppvärmning och fastighetsskötsel av hus som står tomma.

Köpings bostadsbolag har fått kritik från hyresgästföreningen, som menar att det i slutänden blir hyresgästerna som får betala för rivningarna via hyran. Men enligt Anders Nordqvist kommer rivningarna på sikt att gynna hyresgästerna.

- Hyreshöjningarna kommer att bli lägre än vad de annars hade blivit, därför att hade vi fortsatt i samma spår och inte gjort den här investeringen då hade det varit ganska dystert vad det gäller hyresuttag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".