Bengt Stridh framför sitt solcellsprydda hus. Foto: Ida Nilsson/SR Västmanland

Västeråsare får stöd för solceller

Intresset för att installera solceller är stort i Västmanland. Som du kunnat höra i våra nyheter har årets bidrag till installationsstöd redan intecknats av intresserade. En av dem som lyckades få stöd från Energimyndigheten är Bengt Stridh i Gäddeholm utanför Västerås.

– En dröm var ju att huset skulle bli självförsörjande på energi men det är ju lite svårt att få till. Vi har både solfångare och solceller på taket nu och vi har också fått beviljat investeringsstöd för att sätta upp fler solceller, säger Bengt Stridh.

På huset i Gäddeholm finns alltså solfångare, som ger varmvatten, och solceller, som ger el, och nu ska ytterligare solceller sättas upp. Planen är att de ska få upp tjugo kvadratmeter solceller till. En kostnad på närmare 200 000 kronor, som Energimyndigheten betalar sextio procent av.

Och även om Bengt Stridh är glad att han får bidrag för installationen så efterfrågar han så kallad nettodebitering, det vill säga att den överblivna el som produceras av solceller och går ut i elnätet, sen ska dras av från elräkningen;

– En sådan här solig dag har man bra produktion av el på dagen men sen på natten producerar man ingenting. Det betyder att man på dagen får ett överskott som skickas ut på elnätet. Som det ser ut nu skickar man ut den överblivna elen gratis och det är ju inte så attraktivt för en småhusägare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".