Tuffare prioriteringar väntar inom vården

Det kommer att bli hårdare prioriteringar inom vården i Västmanland framöver. De som inte är så sjuka får räkna med att visa solidaritet och låta andra som är sjukare gå före i kön. Det står klart efter det seminarium om just prioriteringar inom vården som ägde rum på landstingsfullmäktige idag.

Pengarna räcker inte till allt och därför måste läkarna och politikerna välja vilken vård de i första hand ska prioritera framöver. Det viktigaste är att politikerna är öppna med vad man ska satsa på inom vården, och vilka som får stå tillbaka och vänta lite längre, säger Håkan Collin, som är ordförande för sjukvårdsutskottet och initiativtagare till seminariet.

Enligt Britt Nordlander från Läkarsällskapet betyder inte prioriteringar att vården behöver bli sämre. Istället betyder det att de som behöver vården mest snabbast ska få hjälp, till exempel kronisk sjuka med ständig värk.

Anneli Hellander, före detta ordförande i regeringens prioriteringsdelegation, tycker att landstingspolitikerna måste bli bättre på att finnas ute bland medborgarna och förklara varför de måste prioritera i vården.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".