Sjuktalen minskar i Hallstahammar

Sjukfrånvaron minskar på flera håll i länet. Igår berättade vi om Norberg - ett annat gott exempel är Hallstahammar. Där var sjukfrånvaron i fjol tio procent lägre än året innan.

Under 2003 var antalet sjukdagar per anställd i snitt 38.4, jämfört med 41.9 dagar år 2002. En orsak till minskningen kan vara att man idag ägnar större uppmärksamhet än tidigare åt att komma åt just sjukfrånvaron, inte bara i Hallstahammar.

- Jag tror att sjuktalen har sjunkit i hela landet. Man har pratat otroligt mycket om detta i media, regeringen utreder och så vidare, och det kan bidra. Det säger Ingvor Regnemer, personalchef i Hallstahammars kommun.

Träning på arbetstid är ett av dom sätt som Hallstahammar försöker sänka sjukfrånvaron med. Andra sätt är utbildning av vissa anställda till så kallade hälsoinspitaratörer som ska inspirera sina kollegor till att leva sundare. Vidare satsar företagsläkarna på Hammarhälsan på att ta över en del av arbetsgivarens jobb när det gäller rehabiliitering. Men det är svårt att säga vad som är orsaken till att sjuktalen sjunker.

Och i Hallstahammar vill personalchefen gärna tro att insatserna trots allt har betydelse, och att det måste tas på allvar.

- Sjukfrånvaron är väl ändå en signal på att man antingen har för svår belastning på arbetet eller i privatlivet, det är klart att helheten har betydelse, säger Ingvor Regnemer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".