Salabor fick stanna utanför lasarettet

När omkring 300 Salabor gick ett fackeltåg från Stora torget i söndags för att manifestera mot stängningen av akuten vid lasarettet där fick de inte gå in i lasarettsbyggnaden.

Arrangörerna hade tänkt leda in tåget i lasarettets foaje och bjuda på ett slags begravningskaffe, men biträdande landstingsdirektören Lena Burström sade att manifestationen inte fick gå in i byggnaden och helst inte på sjukhusområdet över huvud taget, men arrangörerna trotsade tillsägelsen.

– Vi samlades utanför stora entrén. Det var rent praktiskt så för kaffet. Vi bar ut ett bord och serverade kaffe därifrån, säger en av arrangörerna Barbro Larsson.

Så ni respekterade inte beslutet?

– Respekterade beslutet, visst, men vi såg det samtidigt som så att lasarettet tillhör inte landstingsledningen utan det är faktiskt landstingsinvånarnas och vi Salabor betalar fortfarande landstingsskatt.

– Ja, jag vet ju att Salaborna precis som alla andra länsinvånare betalar för sin sjukvård, men det är för sjukvården och inte för husen naturligtvis, utan det finns ju regler som gäller vad man får göra i hus och inte, säger biträdande landstingsdirektören Lena Burström.

– Det är en patientsäkerhetsfråga. För det första är det ingen offentlig lokal, och vi har ju ansvar för patienter och egendom som finns därinne och vi vill därmed bara ha verksamheten till för vad den är avsedd för, alltså sjukvård inte kaffedrickning.

Fackeltåget gick trots allt in på sjukhusområdet. Vad tycker du om det och kommer ni att agera nu på något sätt?

– Vad jag har förstått på de rapporter som jag har fått så har ingenting inträffat som har lett till någon form av skada för någon och man har hållit sig diskret på det sättet som jag och manifestationsarrangören var överens om. Möjligen att de har gått in en bit längre på området, men det får vi väl stå ut med, säger Lena Burström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".