Stöd ska gynna lokala matproducenter

Hallstahammars kommun får snart sitt första lokala gårdsmejeri och det vid Lindholmen i Strömsholm. Med hjälp av stöd från bland annat EU så kommer mejeriet att börja tillverka ost av fårmjölk, det säger Berit Wallin-Håkansson.

– I vår kommun är det bara vi hittills.

I sommar börjar Berit Wallin-Håkansson och hennes man tillverka ost. De är några av de producenter i länet som fått pengar från EU:s lantbruksprogram. Och stödet 30 procent av kostnaden för investeringen gör skillnad, det säger Berit Wallin-Håkansson:

– Större delen av inredningen är köpt av Länsstyrelsens pengar. Eller om man vill säga att de betalat golvet och kakelväggarna, så visst gör det skillnad.

Under sex år fram till 2013 finns 18 miljoner att fördela i länet och verksamheten ska vara seriös för att få stöd:

– Nu har vi fått affärsplanen kollad av Länsstyrelsens proffs. Vi har fått hygienen kollad av kommunens miljöinspektörer. Har de gett OK till de bitarna och själva ost tillverkningen det hoppas jag att mina kunskaper ska räcka till, ja då står man i alla fall på tre ben i tillvaron, säger Berit Wallin-Håkansson.

Små lokala gårdsmejerier, fågeluppfödning med flyttbara burar, småskaligt fågelslakteri och stöd för att starta gårdsbutiker det är en del av det EU-stödet i länet bland annat har gått till.

Wernergårdens mejeri i Karbenning utanför Norberg har sökt och fått stöd från EU:s lantbruksprogram för sitt café och gårdsbutik. Birgit Werner som sedan några år tillverkar ost av mjölk från gårdens fjällkor är glad över att hon vågade satsa på det småskaliga och lokala:

– Nu är jag inne på sjätte året. Det känns som att i år så har vi fått riktig rusch. Det har ökat år från år, men jag tror att det så här lång tid det tar innan det blir riktigt mycket folk.

Wernergårdens mejeri har tillverkat en hel del olika ostar genom åren.

– Jag gör ett femtontal olika sorter bland annat en som ligger lagrad i Sala silvergruva.