Protester tillåts inte överallt

Att protestera var som helst mot landstingets besparingar kan man inte. Det fick 300 personer i Sala erfara i söndags kväll, och det var inte första gången under gången det senaste halvåret.

I oktober förra året blev länsbor från norra Västmanland tillsagda att hålla sig ett tiotal meter från landstingshuset i Västerås med sina plakat under ett fullmäktigemöte.

– Eftersom vi lever i en besvärligare tillvaro nuförtiden, inte bara i Sverige utan även i utlandet - som ju är aktuellt nu - så måste vi också göra säkerhetsanalyser både för våra politiker och för dem som arbetar i landstingets kansli, säger biträdande landstingsdirektör Lena Burström.

– Därför har vi fått råd av säkerhetstjänst att man inte ska ha demonstranter eller andra att slå på fönster eller eventuellt göra annat, och för säkerhetsdelen har man då rekommenderat att demonstranter får stå cirka tio meter ifrån själva fönstren.

P4 Västmanland: men är det förenligt med demokratin?

– Ja, det är helt förenligt med demokrati eftersom vi också har en säkerhetsskyldighet mot de förtroendevalda. Det finns åhörarläktare för dem som kommer i tid och får plats - vi har ganska många sådana platser och annat - och man får stå utanför och demonstrera när personen går förbi och man kan skandera, men ett säkerhetsavstånd är nödvändigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista