Virsbo får kooperativ äldrevård?

Virsbo kan bli den första kommundel i landet där all äldrevård drivs av ett kooperativ, med nattpersonal på plats. Sådana här planer diskuteras just nu av Surahammars kommun och föreningen ''Framtid i Virsbo''.
Att driva äldrevård i kooperativ form är något som diskuteras i Sverige över huvud taget, eftersom antalet äldre bara blir fler och fler och det av samhällsekonomiska skäl behövs alternativa former av äldrevård, men i Virsbo ligger i botten kritik av hur äldrevården där fungerar idag. Det vi har kritiserat är att våra gamla inte kan bo kvar i Virsbo i livets slutskede, och så tycker vi att det är fel att man ska behöva flytta till Surahammar och Ramnäs för att avlasta hemvårdarna, säger Inge Larsson, ordförande i ''Framtid i Virsbo'' till SR Västmanland. I den kooperativt drivna äldrevården är tanken att vem som helst, till exempel anställda eller boende, köpa en andel, men med det följer också ett åtagande att jobba ideellt ett antal arbetstimmar, kanske med snöskottning. I mars ska ''Framtid i Virsbo'' presentera ett förslag för kommunstyrelsen i Surahammar kommun.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista