Pierre Ahlgren är ansvarig för rovdjursinventeringen på Länsstyrelsen Västmanland. Foto: Kennet Lindquist/SR Västmanland.

Svårt att få stopp på vargattacker

I dagarna dödades tre får i Färna av varg. Ägarna till fåren är kritiska till hanteringen av varg i länet men på Länsstyrelsen säger man att det är svårt att helt få stopp på attackerna. I stället försöker man arbeta förebyggande.  

Vi har under morgonen berättat att tre får dödats av varg på en gård nära Färna i Skinnskatteberg. I Västmanland finns ungefär 15 vargar och gårdsägaren Björn Eijre säger att det är hopplöst att bedriva fårnäring med varg så nära inpå. Pierre Ahlgren som är ansvarig för rovdjursinventeringen på Länsstyrelsen berättar att man försöker förebygga attacker men att det det är omöjligt att helt få stopp på dem.

– I varje vargrevir kan sådant här hända – tyvärr är det så.

Björn Eijre är kritisk till att det är beslutsfattare i storstäderna som avgör om varg ska få förekomma, i stället för de boende på landsbygden som drabbas av vargens framfart. Pierre Ahlgren kan förstå den kritiken men säger att man på Länsstyrelsen försöker vara ute så mycket som möjligt i länet för att ha kontakt med dem som bor på landet.

– Vi har tre besiktningsmän som alltid är ute och försöker hjälpa dem som blir drabbade.

Besiktningsmännen kommer till platsen där får har blivit rivna och försöker avgöra vilken varg det är som varit framme. Därefter får fårägarna hjälp att fylla i papper om ersättning för de förlorade djuren. För baggar och tackor ger Länsstyrelsen ägarna en ersättning på 2500 kronor per djur och för lamm 1200 kr.

– Men den emotionella förlusten är ju förstås något som aldrig kan ersättas, säger Pierre Ahlgren.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".