Miljöministern inte intresserad av ändrade strandskyddsregler

Miljöminister Lena Sommestad är inte intresserad av att tillmötesgå alla de 72 kommuner i landet som skrivit under en budkavle för att få reglerna för strandskydd i glesbygdsområden ändrade. Det stod klart under en debatt i riksdagen igår.

Att få bygga bostäder vid attraktiva sjöar skulle locka människor och företag till glesbygden, menar kommunerna.

I Västmanland har kommunalråden i Skinnskatteberg, Norberg och Fagersta skrivit under budkaveln, och Fagerstas kommunalråd Stig Henriksson är besviken över miljöministerns inställning.

– Det är litet av de obotfärdigas förhinder, alltså det radas upp en mängd problem och svårigheter istället för att man försöker hitta en lösning. Så jag tycker det är litet tråkigt att det är så njuggt, säger Stig Henriksson.

– Jag menar vi har väldigt blygsamma krav eftersom alla som har skrivit på det här värnar ju om allemansrätt och den delen, men vi vill att kommunerna ska ha litet mer lokalt inflytande. Det tycker jag faktiskt att man skulle kunna sträcka sig så långt.

– Vi tror faktiskt att både skogsägare men framför allt kommuner tänker långsiktigt på hur det ska vara där vi bor och lever. Det tror jag inte man gör bättre på central nivå.

Det var i slutet på januari som en budkavle med underskrifter från 72 kommuner och 56 skogsindustriföretag överlämnades till riksdagens miljö- och jordbruksutskott.
Kommunalråden vill att lagtexten kring strandskyddet ska skrivas om så att inte samma regler gäller för glesbygdskommunerna som för de attraktiva skärgårdsområdena. För att locka folk och företag till glesbygden så måste man få bygga bostadshus vid sjöar och vattendrag, tycker kommunalråden.

Kommunerna vill också ha mer att säga till om vid bygglovsdispenser.

Men miljöministern Lena Sommestad vill inte ändra de lagar och regler som finns idag. Det skulle ge kommunerna mer makt att bestämma var man får och inte får bygga.

Den moderata riksdagsledamoten Rolf Gunnarsson i Falun skrev en interpellation till stöd för dem som skrivit på budkaveln, och han är mycket besviken över Lena Sommestads svar:

– Det är på något sätt som att regeringen inte har förtroende för kommunalpolitikerna, det är trots allt de som vet hur det här frågorna skulle hanteras. Det finns väl ingen kommunalpolitiker som skulle göra någonting som förstörde miljön, varken i Fagersta eller i Norberg. Jag hade hoppats på en litet bättre öppning och att man sade att det här är väldigt intressant, säger Rolf Gunnarsson till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista