Brandbil vände före olycksplats

Vid en trafikolycka i förra veckan mellan Arboga och Örebro fick en svårt skadad förare sitta fast onödigt länge. På väg till olycksplatsen insåg nämligen personalen i en bil från Arboga brandkår att olyckan hade inträffat på andra sidan kommungränsen, i Örebro kommun, och eftersom brandkårerna i Örebro och Arboga inte har något samarbetsavtal återvände brandbilen till Arboga.
Detta ledde till att ambulanspersonal och den fastklämde föraren fick vänta ytterligare en tid på att en bil från brandkåren i Örebro skulle komma till olycksplatsen. Det här har upprört både brandkår och ambulanspersonal i Örebro, och nu riktas kritik mot Arboga kommun som dragit ner så mycket på brandkåren att den inte anser sig ha resurser att kunna hjälpa till vid olyckor utanför kommunens gränser. Arbogas räddningschef Tage Andersson beklagar det inträffade, och beskriver situationen: Arbogas brandkår hade fram till årsskiftet ett avtal med Nerikes brandkår, men avtalet sades upp på grund av ändringar i organisationen i Arboga. Vi kan inte ställa hela vår styrka utanför kommunens gränser, utan ska i första hand svara för den egna kommunen, säger Tage Andersson och tillägger: Vi har det mer som rutin att alltid gå fram och kolla läget, och vi kommer att se till att det här inte händer igen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista