RÅ vill lägga ner åklagarmyndigheten i Västerås

Riksåklagaren vill lägga ner den del av åklagarväsendet i Västerås som sysslar med administration och bara behålla den del som sköter åtalen.

I ett förslag till regeringen föreslår riksåklagaren, RÅ, att landets samtliga sex åklagarmyndigheter ska läggas ner, bland annat den i Västerås. De övriga finns i Stockholm, Göteborg, Malmö, Linköping och Umeå.

Åklagarmyndigheten har enbart hand om administrativa ärenden. Den fördelar bland annat resurser ut till landets åklagarkammare, sköter arbetsmiljöfrågor, överprövar åklagarbeslut, och hanterar klagomål och ger råd i rättsliga frågor. Enligt förslaget ska administrationen istället tas över av åklagarkammaren, som nu enbart sysslar med att åtala de som begått ett brott.

På åklagarmyndigheten i Västerås arbetar sju personer, tre av dem är åklagare, resten är administrativ personal.

Guntra Åhlund, som är chef för myndigheten i Västerås, är tveksam till hur nyordningen skulle fungera i praktiken och hon är också rädd för att administrativ personal kommer att sägas upp.

Riksåklagarens förslag ska presenteras för regeringen i april, och om de accepterar att åklagarmyndigheterna försvinner så kommer åklagarväsendet att ha en ny organisation från 1 januari nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".