Falska brandlarm kostar mycket

Av de knappt 1800 larm som kommer till Mälardalens brand- och räddningsförbund varje år är ungefär 550 helt onödiga. Men brandkåren måste förstås rycka ut ändå, utan att det finns någon brand att släcka eller någon människa att rädda.

95 procent av automatlarmen räknar man som onödiga, det berättar Tapio Kanerva som insatsledare och inre befäl på Mälardalens räddningsförbund och också att de tyvärr inte lockar fram samma "tändning" hos brandmännen som inför ett inringt larm.

– Vi försöker arbeta med att vara noggranna med rutiner och att titta på detaljer vid utryckningar som ske på grund av automatlarm, säger Tapio Kanerva.

Vad är det som orsakar alla dessa automatlarm?

– Det finns i princip två huvudorsaker. Den ena är den mänskliga faktorn som när man glömmer en kastrull på spisen och den andra är brister i den tekniska utrustningen, då ofta orsakat av bristande underhåll, säger han.

Hur skall man få ner antalet obefogade larm?

– Den viktigaste detaljen är man har en fungerade organisation på plats. Vem som skall göra vad på plats i händelse av larm, säger Tapio Kanerva.

Det här kostar naturligtvis pengar och Tapio Kanerva berättar att varje onödig utryckning faktureras och att det brukar kosta ungefär 5500 kronor per gång. Det blir billigare för alla inblandade och man slipper vänta de fem-tio minuter det tar innan brandkåren är på plats.