Många långtidssjuka inom Västerås Stad

Västerås Stad går mot strömmen - sjuktalen bland de anställda ökar. Hela 13 procent är långtidssjukskrivna.

Sjuktalen bland de anställda inom Västerås Stad ökar.

För andra året i rad så ökade antalet sjukdagar per anställd år 2003, och inte heller januari i år pekar på något trendbrott.

Det är långtidssjukskrivningarna som ökar. Totalt så är idag cirka 13 procent av medarbetarna långtidssjuka.

- Det känns inte bra, vi vill att alla ska ha ett hållbart arbetsliv, säger Eva Little, personaldirektör i Västerås Stad.

En av faktorerna som gör att sjuktalen ökar just i Västerås - till skillnad från i flera av andra kommuner i länet - är att det har varit relativt liten omsättning bland personalen.

- De långtidssjuka behöver ofta omplaceras för att få en chans att komma tillbaka. Det förutsätter en viss rörlighet bland personalen, och ur den synpunkten har den varit för låg, säger Eva Little till P4 Västmanland.

Men man kan också utläsa vissa ljuspunkter i statistiken, exempelvis att de korta sjukskrivningarna har minskat, och att det är fler som är helt friska.

Det som gör att statistiken ser dyster ut är att det blir allt fler som är sjuka längre tid än tre månader. 13 procent av personalen står för över 85 procent av sjukfrånvaron.

Det är de anställda som jobbar med människor som drabbas oftast av långtidssjukskrivningar, socialsekreterare och undersköterskor är två exempel.

Kommunen försöker vidta åtgärder, som att rehabilitera de långtidssjuka, men frågan är om man kan säga att Västerås stad har misslyckats där?

- Vi har inte jobbat tillräckligt bra med det. Därför har vi skapat ett medarbetarcenter, med tio medarbetarkonsulter som jobbar nära försäkringskassan och företagshälsovården.

- Och när vi jobbar intensivt med det så blir det effekt också. säger Eva Little.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".