Minskade koldioxidutsläpp ska löna sig

Ett ny tanke för att minska koldioxidutsläpp ska lanseras i Sverige från årsskiftet. Företag som släpper ut mycket koldioxid ska få sälja och köpa utsläppsrätter.

Om ett företag släpper ut mindre koldioxid än vad man har rätt till, så kan man sälja den rätt man inte utnyttjar.

- Det kan göra att det blir lättare att introducera nya bränslen och annat, eftersom det blir helt marknadsbaserat och inte skattebaserat i fortsättningen, säger Anders Ericsson, Mälarenergis chef för affärsområde Värme.

Det är EU som håller på och skapa det nya systemet med Kyotoprotokollet som bakgrund.

Den 31 mars ska regeringen skicka in förslag på utsläppskvoter till EU och den 30 juni bestämmer kommissionen om de kvoter som länderna har föreslagit antas.

Ett företag som släpper ut mycket koldioxid tilldelas då en kvot, och det gäller att hålla sig under den. Om företaget lyckas sänka sina utsläpp så att de ligger under sin tilldelade kvot, så är det möjligt att sälja utsläppsrätter till andra företag.

Därmed skapas en möjlighet att tjäna pengar på att sänka utsläppen och då kommer det in ett vinstintresse i miljöarbetet.

Varken USA eller Ryssland har dock skrivit under Kyotoprotokollet, vilket riskerar att urvattna effekterna och leda till att avgifterna inte blir så höga i sverige.

Vissa förändringar blir det dock, det står klart. Ett förnyelsebart bränsle som torv till exempel kommer från årsskiftet att beläggas med avgifter, och det leder till en dyrare produktionen för exempelvis Mälarenergi. Kanske kan det leda till att Mälarenergi minskar på torvanvändningen.

- Det beror helt på vilken prisnivå det blir på det, det finns för lite information för att säga det i dag, säger Anders Ericsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".