Färre arbetstillfällen inom försvarsindustrin befaras i Arboga

I Arboga finns en oro för hur beslutet som kommer i höst om det framtida försvaret kommer att drabba kommunen.

Arboga kommun förbereder sig nu inför beslutet, bland annat har en person börjat jobba åt kommunen för att hålla kontakt mellan företag, fack och kommun, och samla argument som kan gynna Arboga inför försvarsbeslutet.

Det är Börje Sturk, som tidigare jobbat fackligt på företaget Volvo Aero i Arboga som får uppdraget.

Försvaret, och kanske framför allt industri med anknytning till försvaret står för en stor del av arbetstillfällena i Arboga, hela 25 procent. Det kommande försvarsbeslutet i höst, där stora nedskärningar väntas, vållar därför oro.

Hur beslutet kommer att beröra Arboga mer konkret vet man ännu inte, men redan nu börjar Börje Sturk arbeta för att mildra verkningarna för Arboga.

Börje Sturk har tidigare jobbat fackligt på företaget Volvo Aero, som för några år sedan flyttade sin verksamhet från Arboga.

Exakt vad man kan göra för att behålla arbetstillfällen i Arboga är enligt Börje Sturk idag för tidigt att säga, men man samlar nu på sig argument för att eventuellt kunna påverka beslut om var försvarets jobb hamnar i framtiden.

Men Börje Sturk säger att det inte bara går att jobba för att behålla de försvarsanknutna jobben, det gäller också att försöka hitta eventuella alternativ.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".