Västerås bildar bolag för Mälarstranden

Centrala Mälarstranden i Västerås ska bli en attraktiv del av staden, är det tänkt. Idag fattar stadens kommunstyrelse beslut om översiktsplanen för en stor del av det området, men först och främst måste marken saneras och det vill staden ha hjälp med.

Normalt tar staden själv hand om marksaneringen och säljer sedan färdig tomtmark för bebyggelse, men den här gången kan marksaneringen bli en mycket dyr historia. Ingen vet nämligen vad som finns i marken, och därför kommer staden att bjuda in aktörer på byggmarknaden att vara med och ta risken och dela på kostnaderna för saneringen och exploateringen i ett nytt bolag, berättar samhällsbyggnadsdirektör Sven-Gunnar Dahlquist:

– Att göra sanering av markföroreningar, eller efterbehandling som det heter - man vet inte vad det kostar förrän egentligen man har gjort de åtgärderna.

Visionen är alltså ett attraktivt område med parker och allt och 2 800 lägenheter.

Av dessa ska 800 ligga på Lillåudden och där bygger man redan sedan en tid. Sedan handlar det om ytterligare 2 000 lägenheter i området mellan Mälarparken och Ångkraftverket, berättar Sven-Gunnar Dahlquist.

– Det här är ju delvis utfyllnadsområde, och vad som finns i utfyllnadsmassor kan man aldrig med bestämdhet förutsäga. Det är problemet.

Det kan vara metall- och bensinrester och i viss mån arsenik sedan man impregnerade trästolpar, berättar Dahlquist, men när man inte vet vad som finns vet man ju heller inte vad det kommer att kosta, och nu vill staden alltså genomföra projektet med hjälp av erfarenhet och kompetens och riskvilligt kapital från byggbranschen i ett gemensamt bolag.

I gengäld får de andra garanti för att de får bygga ett visst antal bostäder på området, men de måste ju tjäna något på det också?
 
– Ja, och det gör de ju om det finns en marknad för att sälja bostäder, säger Sven-Gunnar Dahlquist till P4 Västmanland.


 
 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".