Livstid för Fagerstamord

Det blir långa fängelsestraff för de inblandade i mordet på en affärsman i Fagersta. Det står klart sedan tingsrätten meddelat sin dom.

Den 32-årige man som erkänt att han dödat affärsmannen döms av tingsrätten till livstids fängelse och utvisning på livstid för mord.

Två kvinnor, däribland änkan till den dödade mannen, döms till 10 års fängelse och utvisning på livstid för medhjälp till mord. Enlingt tingsrättens dom var de båda med och planerade mordet, något de själva förnekat.

Det finns bevisning bland annat i form av mobiltelefontrafik, men de båda kvinnorna har hävdat att de bara varit med på en plan på att stjäla pengar från 45-åringen, men tingsrätten menar att uppgifterna om stöldplaner är motsägelsefulla och osannolika.

-- Vad gäller den stöldplanen så kan de ju inte riktigt redogöra för vilket belopp som skulle stjälas, vad pengarna skulle användas till, och en rad andra omständigheter som alltså inte stämmer, säger rådman Johan Alvner, ordförande i målet.

– Vid en sammanvägd bedömning finner tingsrätten att deras agerande kan inte ha haft något annat skäl för sig än att de har varit med på den här planen från början, säger Johan Alvner.

Domen kommer att överklagas, enligt flera av försvarsadvokaterna.

– Jag är väldigt besviken, domen kommer att överklagas så fort som möjligt till hovrätten, säger Maria Wilhelmsson, försvarare till änkan efter den mördade mannen.

Ytterligare en person stod åtalad, en tredje kvinna, 47 år gammal. Hon frias från misstankarna om medhjälp till mord, men döms till ett års fängelse för grovt skyddande av brottsling.