Heby ett steg närmare länsbyte

Regeringen har nu tillsatt en utredare i frågan om Heby kommuns länsbyte. Det tas emot positivt av Länsbytarpartiets Charlotte Wall, som menar att ett länsbyte nu kan bli verklighet till nästa val.

Utredaren heter Sture Johansson, och det är han som nu ska se till att det blir riksdagen och inte regeringen som ska besluta om länsbyten i framtiden.

Det betyder att Hebys länsbyte kan bli verklighet redan till nästa val.

Länsbytarpartiets Charlotte Wall välkomnar regeringens beslut, och utnämningen av Sture Johansson:

- Han känner väl till ärendet i och med att han var generaldirektör i Kammarkollegiet, som utredde frågan om länsbyte. Man kom då fram till att det inte fanns något hinder för ett länsbyte, men regeringen gick sedan emot Kammarkollegiet.

Utredningen är ett resultat av en beställning från riksdagen.

I november förra året gjorde Miljöpartiet gemensam sak med de borgerliga partierna, och gav regeringen en tidsfrist fram till den 1 september i år. Men Sture Johansson har fått tid fram till den 16 december i år för sin utredning.

Därmed kan det inte bli någon proposition till den 1 september i år, utan i stället någon gång under nästa år.

Charlotte Wall ser inte det som något stort problem, men hon är ändå vaksam så att ärendet ska hinnas med innan nästa val år 2006.

- Vi är vana vid att man på alla sätt försöker förhala processen, det har ju hänt tidigare. Jag vill inte se det så nu, utan jag välkomnar den här utredningen och hoppas att man kan komma till skott när den läggs fram, säger Charlotte Wall till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".