Fagerstamålet

Morddömds advokat vill hoppa av

Den 32-årige man som i måndags dömdes till livstids fängelse för mord på en man i Fagersta överklagar nu domen. Samtidigt begär hans advokat att få sluta uppdraget som offentlig försvarare.

Det var förra våren som en 45-årig affärsman sköts till döds utanför sitt hem i Fagersta.

32-åringen har erkänt att han dödade mannen, men hävdar att det var dråp.

Han yrkar nu, via sin försvarsadvokat Brage Åman, att hovrätten - med ändring av Västmanlands tingsrätts dom - dömer honom för dråp.

Om hovrätten skulle anse att gärningen ska bedömas som mord, yrkar 32-åringen i andra hand att han döms till ett tidsbestämt straff.

32-åringens advokat begär att få sluta sitt uppdrag som offentlig försvarare.

Advokat Brage Åman hänvisar till att han och klienten "numera har helt olika uppfattning om hur målet skall skötas i hovrätten".

Han skriver att olikheterna är så stora och avgörande att 32-åringen inte längre har något förtroende för honom som försvarare.

"På grund härav varken vill eller kan jag kvarstå som försvarare för honom. Jag begär därför mitt entledigande som försvarare", skriver advokat Brage Åman.

Vad det är de är oense om vill Åman inte gå in på.

– Vi har olika uppfattning i en väldigt, väldigt väsentlig fråga, och då kan inte jag stå kvar helt enkelt som försvarare, säger Brage Åman till P4 Västmanland.

– Mer än så vill jag inte säga, för jag vill inte heller utlämna min klient på något sätt.

32-åringen själv vill nu ha en namngiven advokat i Stockhom som ny försvarare.

Det är ett mycket omfattande mål, som har pågått länge. Därför kan man utgå ifrån att det kommer att ta tid för en ny försvarare att sätta sig in i ärendet.

– Det är ett problem givetvis, och det är ju därför jag har överklagat relativt snabbt. Sista dag är ju först den 8 augusti. En ny försvarare måste få möjlighet att läsa in sig på målet, säger Brage Åman.

– Men visst, det blir tufft.

Det är Svea hovrätt som nu ska fatta beslut om 32-åringen får byta försvarare, men Brage Åman tror att det blir så:

– Med tanke på att det ändå är ett så allvarligt brott det handlar om så skulle det förvåna mig om han inte skulle få byta försvarare.

– Skulle det inte bli så så får jag fundera över situationen, men tills vidare utgår jag ifrån att jag blir entledigad, säger advokat Brage Åman till P4 Västmanland..