Högtryck på bryggeriet i Kolsva

De senaste veckornas heta sommarväder har gjort att läskedryckerna gått åt som smör i solsken. Det märker man på bryggeriet Guttsta Källa i Kolsva.

Produktionen går för högtryck och allt man hinner tillverka går åt, säger vd hans Lageson:

– Det är ju strykande åtgång i butikerna så ingenting står och blir gammalt, kan jag säga, och ingenting som står på vårt lager heller.

– Vi kör för högtryck och det går ut vartefter vi producerar, så nu blir det inga lager, säger Hans Lageson.

Läskedrycksproducenterna lär vara nöjda med de senaste veckornas hetta med många törstande munnar.

På Guttsta i Kolsva har maskinerna gått för fullt och man räknar med att sälja 20 procent mer än förra sommaren.

Egentligen kunde bryggeriet sälja ännu mer än vad man gör idag, men Hans Lageson menar att man vill växa i lagom takt.

När det gäller just det lilla bryggeriet i Kolsva finns det ytterligare en anledning till varför försäljningen ökar: att konsumenterna i allt större utsträckning väljer livsmedel som är närproducerade.

Det gäller även Guttstas drycker, menar Hans Lageson:

– Vi känner ju att vi har väldig medvind i seglen att man vill ha närproducerat, och vi är ju nära och vi jobbar ju på femton mils radie från Guttsta.

– Vi kör ut med egna distributionsbilar. Vi kan säga att det blir direkt från källan och ut till butik. Inga mellanhänder, och på så sätt så är det ju väldigt miljörätt på alla sätt, säger Hans Lageson, vd på Guttsta Källa i Kolsva.