Kommunala bolag i Köping anklagas för lagbrott

Två kommunala bolag i Köping anklagas för att bryta mot lagen, efter att köpt in bland annat datorer för stora belopp - utan föregående upphandling.

Kritiken kommer från den privata expert-gruppen ”Konkurrenskommissionen”, en privat expertgrupp som satts samman av stiftelsen ”Den nya välfärden”.

Kritiken gäller att bolagen köpt in datorer och datamateriel för stora belopp utan att göra någon upphandling. Alla datorer har köpts från ett privat datorföretag i Stockholm.

Kommunala ”Köpings Kabel-TV” har tidigare fått kritik för att bolaget säljer datorer och datatjänster i konkurrens med privata företag, och nu kommer alltså ny kritik.

Det gäller först det kommunala bolaget ”Kommunal Datateknik” i Köping.

Bolaget har, enligt Konkurrenskommissionen, sedan 1995 fram till maj förra året köpt datorer och datamateriel för minst 200 000 kronor per år av ett företag i Stockholm - utan att först göra någon upphandling.

I maj förra året tog ”Köpings Kabel-TV” över verksamheten, och har sedan dess köpt datorer och datormateriel av Stockholmsföretaget för omkring 400 000 kronor - utan någon upphandling.

Data-företagaren Hans Jerner i Köping tycker det är fel att ingen upphandling gjorts, och menar att de lokala företagen borde ha fått lägga offert.

Per Cronhult, jurist på konkurrenskommissionen, menar att förfarandet bryter mot lagen.

Kommunalrådet Elisabeth Salomonsson, som är styrelseordförande i Köpings Kabel-TV, vill inte ge några kommentarer i frågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".