Bergslagspendelns tågtidtabell bör anpassas efter skoltider

SJ måste se över höstens tågtidtabell på Bergslagspendeln. Det kräver kommunalråden i Hallstahammar, Surahammar och Fagersta gemensamt med ordförandena i gymnasieskolorna i Norra Västmanland och i Kolbäcksådalen.

Samarbetet mellan gymnasieskolorna innebär att allt fler elever pendlar varje dag med tåg mellan orterna. Men för att klara det måste tågens avgångar anpassas efter skolans tider.

Nästan 400 miljoner kronor har hittills satsats på Bergslagspendeln och under de kommande åren byggs trafikmöjligheterna ut för ytterligare 170 miljoner, konstaterar kommunalråden Iwemyr, Tollin och Henrikson i brevet till SJ:s vd Jan Forsberg. 

Intresset för att utnyttja Bergslagspendeln för arbets- och studieresor har ökat. 2001 arbetspendlade 5 100 personer på den aktuella sträckan och i höstas var det dessutom 525 gymnasieelever som gjorde det. Till hösten 2004 blir det ytterligare 120 elever som tillkommer eftersom alltfler söker sig till Brinellgymnasiet i Fagersta från Kolbäcksdalen.

Men medan skolorna hittills anpassat sina starttider på morgnarna till tågen har det blivit allt svårare med den nya tidtabellen, anser brevskrivarna.

Bland annat kräver de ett tåg med avgång från Fagersta 16.18 och när man ändå är igång så tycker de att SJ bör överväga att bättre samordna Bergslagspendeln med stockholmstrafiken så att man kan åka direkt via Bergslagspendelns stråk till Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".